Kan man leva på sin konst?

Många tänker sig en konstnär som någon som frustrerat och desperat försöker tjäna sitt uppehälle på att sälja billiga karikatyrer på ett turiststråk medan han om kvällen målar på sina framtida mästerverk. Detta är kanske inte helt verklighetsfrämmande trots allt, många konstnärer har blivit kända och berömda först efter sin död.

Vill man bli konstnär idag handlar det väldigt mycket om kontakter, att känna rätt folk och få in en fot på rätt ställen. Många som har större talang säljer en hel del konst enbart tack vare sina kontakter.

Att gå på konstskola kan ge konstnären eller den blivande konstnären flera fördelar. Inte bara genom lektioner och utbildning om material och tekniker, utan även också ett kontaktnät, kunskap om hur man hittar bra kontakter inom konstvärlden. Som konstnär får man även vara beredd på att ta andra jobb och inte enbart leva på det man säljer, vilket är ganska likt det inledande stycket om konstnären, karikatyrerna och tavlorna hemma på kvällarna. När man har målat tillräckligt många kvällar och fått ihop ett antal tavlor kan man försöka sig på att ha ett vernissage och hoppas på att lokalpressen vill uppmärksamma det och att man på den vägen kan börja sin resa mot erkännande.

Även som konstnär kan man vara företagare. Man kanske driver ett galleri eller har en fotostudio eller ett krukmakeri. För att få mer tid till konsten och mindre tid till pappersarbete kan man använda sig av factoring, bland annat genom finansiering av fakturor. Det kan handla om att ett annat företag köper upp fakturorna från dina kunder så att du får dina pengar direkt istället för att behöva vänta på att kunderna ska betala. Det kan vara ett bra sätt för att slippa ligga ute med kapital, och kunna återinvestera pengarna istället.

Som hobbykonstnär kan man söka sig till lokala konstnärsföreningar för att hitta likasinnade och kanske kunna gå ihop flera stycken om lokaler och vernissage. Att gå ihop om en utställning kan det göra det möjligt att förverkliga sig själv och faktiskt ha ett vernissage, och därmed att synas inför allmänheten. Tidningen Helsingborgs Dagblad skriver om en person som öppnade galleri och samarbetar med lokala konstnärer för att visa och sprida lokal konst.

Det finns andra sätt att i dagens moderna samhälle nå ut till folket. Idag finns gallerier online där man kan ladda upp sin konst och visa den för försäljning. Att köpa och sälja konst på nätet blir mer och mer populärt och det finns ett flertal olika plattformar till detta med olika prisklasser och typer. Vissa plattformar eller gallerier vänder sig mot dyrare konst, andra till okända hobbykonstnärer som aldrig sålt en målning förut. Detta gör att köpa och sälja konst har blivit mer tillgängligt för alla, man kan göra det hemma i soffan istället för att gå till ett fysiskt konstgalleri.

feather-magazine