Konst som hobby

När man talar om konst brukar man oftast mena uttrycksformer som målning, skulptur och fotografi, men även arkitektur, musik och litteratur. Att vara en konstnär handlar om att förmedla visioner och idéer och det sägs att ett lyckat konstverk är det ett som väcker känslor och funderingar hos betraktaren. Konst kan också vara rent estetiskt, och genom mänsklighetens historia har man haft ganska radikalt olika uppfattningar om vad som är vackert och vad som inte är det.

Oavsett om man är duktig eller inte på att till exempel måla och rita så är konst en underbar hobby att syssla med. Det är viktigt för oss människor att få ta en paus i vardagen och syssla med något som bara är vårt eget och som inte har något annat syfte än att roa och stimulera oss. Man kan lägga ner så lite eller så mycket tid och pengar på sin konsthobby, och det finns ett superbrett sortiment från kända varumärken hos Highlights där man kan släppa loss sin inre Picasso eller Rembrandt på allvar. Att ge utlopp för känslor och att få vara kreativ är viktigt för alla människor och det spelar ingen roll vad andra tycker om det man skapar!

En extremt populär trend under de senaste åren är de så kallade

färgläggningsböcker för vuxna som har intrikata mönster och motiv som man fyller i med tusch-, bläck- eller blyerts-pennor. Trots att det handlar om färdigtryckta bilder så upplever många det som oerhört rogivande och roligt att fylla i dessa motiv från djurens rike, världens länder och havets djup. Något så enkelt som att ta sig en tiominutare med en kopp te och sin målarbok kan ladda batterierna och lugna nerverna rejält, och särskilt bland kvinnor har denna hobby blivit mycket utbredd. Att komma hem från jobbet, sätta på sin favoritmusik, hälla sig ett glas vin och ta fram penslarna, kritorna eller pennorna är mycket mer avkopplande än att slå sig ner i TV-soffan; det ger ett inre lugn inte olikt yoga eller mindfulness. Att måla i grupp kan också vara ett trevligt sätt att umgås med andra människor och man kan hitta målarkurser både på nätet och på olika skolor runtom i landet.

Konst används också som en

terapiform för vuxna och barn som lider av psykisk ohälsa. Här får man i bild uttrycka hur man mår och vad man tänker på, vilket många upplever som lättare och mer befriande än att hela tiden prata om sina problem. Även om man väljer att stanna hemma med sin konst så kan man få ut väldigt mycket av det, inte minst då i princip alla människor njuter av att jobba med färger och former. Det har vi ju gjort sedan grottåldern, och det ser inte ut att förändras.

feather-magazine