Måla som Pigasso

Vi älskar djur som är lite som oss människor. Lyckligt badar i en pool, njuter i soffan framför en film, åker pulka nerför backen … Eller som grisen Pigasso som med stor entusiasm målar stora konstverk. Med munnen tar hon tag i penseln och målar i stora, svepande drag över tavlan. Det syns att hon verkligen gillar det hon gör. Hon började måla redan 2016 och färgerna är förstås giftfria och barnvänliga, berättar hennes mänskliga familj. Tur det, eftersom det ofta hamnar färg på trynet.

Det är nu flera år sedan den lilla kultingen räddades från slakteriet och kom till en gård i närheten av Kapstaden i Sydafrika. Där fick hon leva i lugn och ro tillsammans med andra räddade djur och med sin nya matte Joanne Lefson. Hon gillar uppenbarligen att använda trynet och i början älskade hon att spela fotboll, men sedan konstintresset tog överhand har hon knappt tittat åt bollen. Grisen Piggaso svänger nöjt med penseln över tavelduken, vrider och vänder en stund innan hon släpper penseln och tar nästa färg. Det är med stor entusiasm och målmedvetenhet hon målar.

Pigasso är inte det enda konstnärsdjuret. Flera apor, men också en häst, har gjort sig kända inom konstkretsar. Har du också ett djur du vill ska bli en konstnär? Börja med att införskaffa material. Gör som Pigassos matte och köp enbart giftfria och barnvänliga färger om djuret skulle smaka på färgen. Börja inte heller med dyra taveldukar. Såvida du inte har ett väldigt litet djur är det enklast att börja med en väldigt stor tavla, för att lära djuret att det är just där det ska måla. Det är enklare att pricka rätt när målet är stort. Köp en stor skiva av något slag från Buildor som är ett byggvaruhus med ett brett sortiment. Du kan antingen låta djuret måla direkt på skivan eller så kan du spänna upp papper på den. Vissa djur lär sig enkelt att hålla en pensel i munnen, medan andra istället kan få stämpla med tassarna. Det beror på vad du har för djur.

Vill du göra det lite mer avancerat och öka chansen för att bli viral? Då ska du bygga en egen liten konstnärsateljé åt ditt djur. Även där hittar du allt du behöver på Buildor. Du kan till exempel utgå från ett förråd och göra om det till en ateljé. I onlinebutiken hittar du många olika förråd i olika utföranden och storlekar som du köper som en byggsats. Det gör det enkelt att själv bygga ihop förrådet hemma i trädgården. Måla sedan förrådet och inred det som en liten ateljé. Tänk på att ha oömma golv för det kommer att blir färgfläckar lite här och var. Med en snygg skylt på dörren visar du vad för slags hus det är. Nu är det bäddat för framgång!

feather-magazine