Nationalmuseum är tillbaka

I oktober 2018 kommer Stockholms Nationalmuseum att äntligen slå upp sina portar efter en längre tids renovering. Trots att man haft ett flertal utställningar i byggnader runt om huvudstaden så är det många som längtar efter att få vandra uppför dess ikoniska stentrappa och rymliga lokaler, handla roliga och vackra presenter i dess shop och äta goda luncher i dess spektakulära atrium. Och, naturligtvis framförallt, få njuta av den enorma mängd konstverk som detta klassiska museum har att erbjuda och som även gör det till ett av de främsta turistmålen när besökare kommer till Stockholm.

Detta är Sveriges absolut största konstmuseum och man huserar här hela 700 000 konstverk i alla dess former: tavlor, skulpturer, skisser och konsthantverk. Här möts medeltida konstnärer med moderna visionärer och som besökare finns det alltid något nytt att upptäcka. Man ser alltid till att ha nya utställningar på gång liksom imponerande permanenta sådana med berömda verk av både svenska och internationella konstnärer. I den enorma samlingen ingår mästerverk av Rembrandt och de Vries, Tessin och prins Eugen och många av konstverken kommer ifrån kungliga samlingar från några av landets mest berömda kungligheter, som Gustav Vasa, Gustav III och Hedvig Eleonora.

Nationalmuseum är också en statlig myndighet vars uppdrag bland annat är att främja konsten och dess många aspekter. Som sådan håller man föredrag och seminarier, organiserar särskilda events och utbildar både barn och vuxna om allt som har med konst att göra. Man välkomnar skolklasser att komma på speciella visningar och man har bibliotek och arkiv för forskning. Museet invigdes år 1866 och efter en rejäl renovering som tagit många år och många väntar otåligt på att få se hur dess ansiktslyft kommer att se ut.

feather-magazine