Existentialismens konstnär: Alberto Giacometti!

Den förhistoriska inspirationen hos moderna konstnärer i efterkrigstiden var oerhört viktig för modernismens utveckling. Så var även fallet för Alberto Giacometti, för övrigt känd som skulptören som skapade avlånga och smala bronsstatyer.

Den schweiziska konstnären Giacometti bosatte sig i Paris redan vid 20 års ålder och blev snabbt intresserad av den afrikanska konsten som visades i ett flertal franska museum under denna period. Han började även att leta efter inspiration i förhistoriska skapelser och då främst Egypten, stillahavskulturerna och vissa aztekiska konstverk. Tidigt i sin karriär var Giacometti intresserad av kubismen och den rumänska konstnären Constantin Brancusi, som blev känd för sina minimalistiska konstverk i form av äggliknande huvuden i brons. Även surrealismen hade ett stort inflytande på konstnären som ofta skapade surrealistiska verk och blev kopplad med rörelsen. Giacometti var en mästerlig konstnär som lyckades fånga känslan efter andra världskriget och den surrealistiska känslan som kriget hade medfört sig. Bland hans kända verk finns Lång Kvinna IV från 1960 och Tre Gående Män från 1949.

Giacometti är nära kopplad till den surrealistiska rörelsen då han på 30-talet var en aktiv medlem i rörelsen med sina surrealistiska verk, där många av verken hade fertilitets referenser, vilket konstnären skulle fortsätta att utforska i sin konst. Hans intryck från andra världskriget gjorde Giacometti mer introspektiv och det resulterade i att han senare skulle bli associerad med existentialisterna. Många av de senare konstverken som finns i museum världen över är ofta avlånga och smala – vilket gett intrycket att krigets offer haft en inspiration på verken. Men de västafrikanska influenserna syns även tydligt i dessa verk då de långa kvinnorna kan representera fertilitet och påminner om Dan-folkets statyer från 1600-talet i Västafrika. Det finns en viss ängslighet i alla Giacomettis senare verk som syns tydligt i de avlånga lemmarna och strukturen på statyerna. Konstnären tyckte gärna om att leka med den mänskliga anatomin på ett intressant sätt och skapade abstrakta människofigurer som likväl känns levande och med rörelse.

Hans främsta verk är helt unika och visar oss den melankoliska verkligheten hos människor på ett intressant sätt. De gående männen är ett sådant exempel, där vi ser dessa slanka figurer som är skapade med en lätthet men ändå känns känslokalla. Konstnären använde dessa bronsstatyer som en symbol för livets mer alienerade sida av livet och ensamheten som fanns hos människor efter andra världskriget. Det är tydligt att konstnären hittade inspiration bland det okända och kanske skulle han besökt begravningsbyrå göteborg för att hitta inspiration. Samtidigt är Giacomettis existentialistiska verk abstrakta, absurda, sköra och vackra, något som bara en mästerlig konstnär kan lyckas med. För att få en större uppfattning av Giacomettis arbetssätt går det att besöka konstnärens lägenhet i Paris, Frankrike.

feather-magazine