Fängelsets förbjudna konst

Den amerikanska regeringen kritiseras för att ha utövat censur mot konstverk i Guantanamo Bay, det ökända fängelset där terroristmisstänkta fortfarande hålls i förvar. Omvärlden har länge uttryck sin avsky för hur fångarna här behandlas och det har aldrig varit någon hemlighet att man bland annat utövar tortyr mot dem.

Ett av sätten som internerna här kan få lite utlopp för sina känslor är genom konst men när ett amerikanskt konstgalleri ställde ut några av deras alster fick de genast en smäll på fingrarna av den amerikanska regeringen som onekligen inte gillade att flera av verken avbildade otäcka förhållanden och tortyr. Man har nu informerat fångarna att de förvisso får fortsätta med sina konstnärliga uttryck men att deras alster tillhör staten och kommer att brännas om de lämnar Guantanamo.

Advokater har nu börjat undersöka ämnet och de som försvarar fångarnas rättighet att ställa ut menar att det dels är en mänsklig rättighet att få uttrycka sig i konst, liksom att det är ett fantastiskt sätt för dem att förbättra sig som individer. En del av denna process är vetskapen att andra kommer att få ta del av ens tankar och visioner, varav det är förkastligt att censurera all form av konst.

feather-magazine