Filmer om lidande konstnärer

Konst är inte alltid det lättaste i världen och bilden av den själsligt torterade konstnären som kämpar med sina inre demoner och finansiella svårigheter är närmast en kliché. Att många konstnärer har haft det svårt är dock ett faktum och vissa menar att det just var deras lidande som bidrog till deras mästerverk. För den som tycker om film så finns det ett antal filmer om lidande konstnärer där man avbildar målare som inte hade det så lätt.

Pollack
Filmen Pollock handlar om den amerikanske målaren med samma namn, som blev världsberömd med sina frenetiska tavlor fyllda av penseldrag och färgpaletter i enorma mängder. I filmen spelas han av Ed Harris, som skickligt porträtterar konstnärens depressioner och ångest liksom hans unika geni.

Lust for Life
Denna film från 1956 handlar om Vincent van Gogh, spelad av Kirk Douglas. Detta är en hyllning till mannen med de märkliga, vackra men också omdiskuterade tavlorna men visar också dennes ständiga kamp mot sinnessjukdom, svåra relationer och fattigdom.

Frida
Salma Hayek regisserade och spelade i denna film om Frida Kahlo, den mexikanska konstnärinnan som evigt plågad av hälsoproblem orsakade av en bussolycka i unga år ändå lyckades sätta en enorm prägel med sina tavlor.

feather-magazine