Världens dyraste tavlor

Att konstens egentliga värde inte hänger på hur mycket en tavla kostar är säkert många överens om men samtidigt är det svårt att komma ifrån att några av världens dyraste tavlor verkligen är riktiga mästerverk. Det handlar om stora konstnärers mest respekterade, älskade och ibland kontroversiella verk och under auktioner runtom i världen har många av dem sålts för astronomiska summor. Här följer en lista på några av de dyraste tavlorna i världen och hur mycket man måste räkna med att få punga ut om man skulle vilja köpa dem.

Jackson Pollock “Painting no 5” (1948). Detta är en tavla i sann Pollock stil: stor och stökig med konstnärerens karaktäristiska snabba, nästan frenetiska, penseldrag i olika färger. Tavlan gick för 862 miljoner kronor år 2006 och ägs idag av en framgångsrik bankman.
Willem de Kooning “Woman III” (1953). Denne holländske artist målade en serie med tavlor om sex och det här är alltså den tredje i samlingen. Den kammade hem hela 847 miljoner.
Gustav Klimt “Porträtt av Adele Bloch-Bauer I” (1907). Klimt målade vackra tavlor av bland annat kvinnor i en kombination av kubism och romantisk realism. Denna tavla drog in 832 miljoner och tillhör idag en arvtagare till Estee Lauder.
Pablo Picasso ”Garçon à la pipe” (1905). Pojke med pipa gick för 642 miljoner under en auktion på berömda Sotheby’s år 2004. Denna tavla är inte målad i den typiska kubistiska stil som Picasso blev så känd för, utan tillhör hans så kallade orangea period, som enligt många var hans bästa.
Pablo Picasso “Dora Maar au Chat” (1941). Dora Maar med katt såldes för 586 miljoner kronor och med det placeras Picasso även på femteplats bland världens dyraste målningar. Här möter vi Picassos karaktäristiska kubism och föreställer en av konstnärens många älskarinnor.

feather-magazine