Konst

“Konsten ligger i betraktares öga” hör man ofta. Man vad betyder det? Att det du ser är vad som är sant för dig? Att ju mer du kan om konst desto mer ser du i den? Nationalencyklopedin är inne på den senare tolkningen, att det krävs kunskap om konst både för att kunna uppskatta den och för att skapa konst.

Vad är konst?

Hursomhelst, konst är något vi alla har ett förhållande till, antingen vi tycker om själva begreppet eller inte. Idén om att bildning är viktig för att kunna förstå, tolka, kanske till och med njuta av konst är något som exempelvis Sveriges konstföreningar gärna utvecklar i formuleringarna av sin mission och vision.

Det kan man tycka olika om, en sak som därmed är omtvistad är att vi med åren utvecklar vårt sett att se på omvärlden och hur vi återger den. Tänk till exempel på hur små barn ritar människor, med ett stort huvud och med tunna ben och armar rakt ut från huvudet – en så kallad huvudfoting. Några år senare ha vi lärt oss både att se och rita in hals, kropp, ben och armar med kött och blod i, händer, fötter, tår och fingrar.

Googlar man på “vad är konst”, “the meaning of art” eller “what is art” så blir det riktigt spännande. De som vill förklara det slår ofta knut på sig själva i ambitionen att definiera vad konsten är och står för.

Modernt eller klassiskt?

Konsten delas ofta in i klassisk eller modern. Det vi vanligtvis ser som klassisk konst är en avbildande konst, där man arbetat hårt på att få ett ansikte att se ut som ett ansikte och en häst som en häst, även om man också försökt fånga en speciell känsla eller ett uttryck.

Vare sig konsten är gammal eller ny har god konst alltid ett värde. Hur mycket bestäms av marknaden, vad konstköpare är värda att betala? Ett sätt att finansiera sin konstsamling, kan vara att låna, i så fall gärna via en aktör som Enklare.se, som hjälper dig finna bästa möjliga långivare bland många olika aktörer.

Vill du utmanas eller bara ha något vackert att se på?

Det som brukar definieras som modern konst är ändå inte nödvändigtvis speciellt ny eller ens samtida. Moderna museet i Stockholm samlar till exempel konst från 1900-talets början och framåt.

Den moderna konsten skiljer sig från den äldre, klassiska i det att den experimenterar med konventioner, med vad vi vanligtvis tänker på som ett normalt sätt att avbilda. Ett typexempel kan vara Pablo Picassos sätt att avbilda kvinnor, exempelvis i målningen “Flickorna från Avignon” där ansiktena är stiliserade och kropparna liknar geometriska figurer, eller när Marcel Duchamp ställde ut en färdigköpt flasktorkarställning som konst. Den moderna konsten nöjer sig inte med att visa upp, utan vill också få oss att regera, tänka, kanske till och med agera, göra något.

feather-magazine