Louvren i Paris och Rijksmuseum i Amsterdam – två klassiska konstmuséer

När vi besöker en storstad är det många av oss som passar på att gå på konstmuseum. Tanken på att få se ett historiskt mästerverk med våra egna ögon är kittlande och när vi står framför en tavla vi endast sett i böckerna, så händer det något. Historien får liv och vi fylls av en känsla av andakt och vördnad. Det är häftigt, helt enkelt. Som besökare är det lätt att bli inspirerad att fylla det egna hemmets väggar med liknande konst. Museishopparna brukar erbjuda fina reprodukter, så varför inte skapa ditt eget konstmuseum därhemma? Med rätt belysning och riktade lampor kan du utforma en personlig utställning efter tycke och smak.

Människor har länge uppskattat att gå på museum. Flera av världens mest välkända konstmuseer är gamla institutioner, Louvren i Paris öppnade redan 1793 och Rijksmuseum i Amsterdam grundades 1808. Världens äldsta museum dateras till mitten av 500-talet före vår tideräkning. Det låg i staden Ur, i nuvarande Irak, där en kvinna vid namn Ennigaldi visade upp fornfynd, bland annat delar av gamla statyer, som hittats i samband med en utgrävning.

På Louvren i Paris hänger en av konsthistoriens mest kända målningar, Leonardo da Vincis “Mona Lisa”. Louvren, som är världens mest besökta museum, ligger i ena änden av gatan Champs-Élysées och uppfördes ursprungligen som ett kungligt palats. 1988 byggde man till en entré i form av ett spektakulärt glaspalats, formad som en pyramid. Muséet lockar miljontals besökare varje år och salarna rymmer cirka 38 000 objekt. Muséets ikoniska status bekräftades sommaren 2018 när Beyoncé och Jay-Z valde att spela in en video till låten “Apeshit” i Louvrens lokaler. Idag håller Louvren guidade turer som följer i musikvideons spår.

Sedan 2017 går det även att besöka Louvren i Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten. Den vita byggnaden ligger på en konstgjord ö i hamnen och huserar bland annat Leonardo da Vincis “Salvatore Mundi”. Målningen är den dyraste som någonsin sålts, priset var 3,8 miljarder kronor.

Rijksmuseum i Amsterdam ståtar med världens främsta samling av nederländsk konst. Flera av konsthistoriens mest namnkunniga målare var nederländare, som Rembrandt van Rijn, Vincent van Gogh och Johannes Vermeer. Själva museet är en pampig palatsliknande byggnad med gotiska influenser som på insidan gömmer välvda tak och mosaikgolv. En hel avdelning är ägnad åt Rembrandts jättelika målning “Nattvakten”. Tavlan målades 1642 och är hela 363 centimeter hög och 437 centimeter bred. Verket är Rijksmuseets mest kända tavla och många besökare kommer för att uppleva just den.

Om du inte har möjlighet att ta dig till Amsterdam kan du ändå uppleva konsten via museets hemsida. Rijksmuseum i Amsterdam har nämligen tillgängliggjort många av sina konstverk för nedladdning. Bilderna är högupplösta och det går också att beställa kopior av verken via hemsidan.

feather-magazine