Zorn återvänder till Paris

En av Sveriges namnkunnigaste konstnärer var Anders Zorn som med sina yppiga, nakna damer förtrollade världen med sina tavlor. Särskilt Parisborna blev förtjusta i de badande damerna under den stora världsutställningen som hölls i den franska huvudstaden år 1889. Nakna damer hade man redan sett gott om men det man uppskattade så mycket hos Zorn var den realism med vilken baderskorna avbildades. Med dagens mått mätt hade man kallat dem feta, med då fransmännen såg dessa svenskor ansågs de vara sköna och atletiska.

Zorn, som fick sitt efternamn av sin tyska fader som han aldrig träffade, kom ifrån Mora i Dalarna och var redan under sin livstid en mycket uppskattad konstnär, både i Sverige och Europa liksom i Ryssland och USA, där han till och med fick uppdrag att måla porträtt av presidenten själv. Han var en ivrig resenär som hämtade inspiration från sina upplevelser. Han arbetade även med fotografi och etsningar men det var framför allt de nakenbadande kvinnorna som hand blev allra mest uppmärksammad för.

Det har nu gått över hundra år sedan Zorn gjorde internationell succé i Paris och man har därför bestämt att låta honom återvända genom en stor utställning om den svenska konstnären. Utställningen är belägen i det så kallade Petit Palace där man har stora, rymliga lokaler och korridorer som gör konstnären rättvisa och där man har delat in rummen efter olika perioder i hans konstnärskap. Man får bland annat följa hans resor i länder och på kontinenter som Spanien och Nordafrika och här finns en blandning av hans landskap och porträtt, både av sig själv och av andra. Utställningen är en av de största som någonsin gjorts om Zorn och väl värd ett besök om man har vägarna förbi.

feather-magazine