Konst som väcker känslor

Konstnärer är kreativa människor som har idéer, visioner och tankar som de uttrycker genom att bland annat måla, skulptera, nedteckna och komponera. Medan vissa vill skildra ångest och depression vill andra protestera eller provocera och det finns ytterligare andra som vill avbilda det vackraste, det underbaraste och skönaste. Med andra ord finns det ett myller av känslor bakom konst och det är därför inte så märkligt att känslor även väcks bland betraktarna.

Ta till exempel ett musikstycke; mitt i en kul stund när man mår hur bra som helst så spelas plötsligt en låt på radion som får en att brista ut i desperat gråt. Eller tvärtom, man mår jättedåligt men så hör man den där peppande låten man alltid gillat och det blir enkelt att torka tårarna och fyllas med jävlaranamma. Det är just det som är så mäktigt med konst!

Konst som lugnar

Man har länge vetat om att konsten även fungerar mycket terapeutiskt och att den är en avstressande form av pyssel som precis alla människor kan hålla på med. Oavsett om man är ung eller gammal, skicklig eller riktigt usel så är känslan av att sitta med en pensel eller penna i handen och skapa något på en vit duk eller blankt ark någonting alldeles speciellt. Allt man behöver är material som till exempel färger och en yta att måla på, lera eller tyg och sax och så är det bara att sätta igång.

Att omge sig med

lugnande konst är också ett sätt att känna sig lugn och harmonisk på, och det finns många sjukhus, skolor och arbetsmiljöer där man satsar på att skapa en sådan miljö genom att sätta upp tavlor och andra konstverk.

Konst som upprör

Precis som i exemplet med musiken som upprör eller lugnar så finns det också konstverk som kan irritera människor till vansinne, och som till och med orsakat folkstormar i vissa fall. Genom att sätta upp

kontroversiella statyer i Halmstad på 1900-talet, bland annat Europa och tjuren av Carl Milles och Kvinnohuvud av Picasso, så skandaliserades stadens invånare av dessa kommunala initiativ. Allt möjligt var fel på dem: medan Picassos verk ansågs vara fult och oharmoniskt var Milles nakenstaty oetisk och störande, särskilt som den placerats framför en kyrka. Med tiden började folk dock vänja sig vid konstverken och idag är de flesta Halmstadbor mycket stolta över dessa två mästerverk.

Ibland vill konstnärer medvetet provocera fram känslor och reaktioner, och några exempel är den uppmärksammade fotoutställningen Ecce Homo som visades i Uppsala Domkyrka på slutet av 90-talet där bibliska motiv tolkades i sexuella miljöer och versioner, som till exempel Jesus som homosexuell AIDS-patient. Och vem minns inte den blodfärgade bassängen i Historiska museet med en dikt tillägnad en palestinsk självmordsbombare, som fick Israels ambassadör att bokstavligen försöka förstöra den. Konst väcker som sagt känslor, både bra och dåliga, och det kanske är just det som är hela poängen!

feather-magazine