Surrealistiska konstutställningar på Moderna museet

På det trevliga konstmuséet Moderna Museet i Stockholm kan man under sommaren 2018 ta del av flera utställningar som går i surealismens tecken och titta på konst som är surrealistisk.

Det hela kallas för Surreal Summer och det erbjuds både guidade turer och utställningar på temat mellan den sextonde juni och den nionde september.

Vid flera olika tillfällen så pratar museets experter om olika aspekter vad beträffar den surrealistiska konsten. Det bjuds på en guidad tur som heter Art et Liberté och en annan som går under namnet Nathalie Djurberg & Hans Berg. Nya montrar som visar upp surrealism från museets samling erbjuds också och detta kan man ta del av både på svenska och på engelska. Det hela äger rum på våning två och våning fyra i museets byggnad och för att få info om tider gå det att kolla på den officiella hemsidans kalender. När man ändå är inne och surfar på nätet så kan förresten även ett besök på sidan pixel.se vara att rekommendera för den som vill lära sig mer om ett helt annat ämne när man ändå är i farten.

Låt oss nu gå in lite mer på och berätta mer om surrealismen.

Surrealismen var en slags konstnärlig rörelse som växte sig stark i Frankrike mot slutet av 1920-talet och rörelsens förgrundsfigurer som var som spjutspetsar som gick i bräschen för den nya konstiga konströrelsen var bland andra André Breton, Salvador Dalí, Meret Oppenheim och Lee Miller. Mest känd av dem bland allmänheten är nog kanske spanjoren Salvador Dali, kanske har du någon gång beskådat några av hans “omöjliga” bilder och konstverk som verkligen kittlar fantasin med diverse olika uttryck, till exempel geometriska former som kan likna synvillor lite grann.

Efter hemskheterna under det första världskriget , eller the great war som britterna kallade det, så vände sig surrealisterna bort från en mer rationell verklighet. De ville omfamna de mer dolda eller gömda sidorna av vad et kan innebära att vara en människa och människans inre. Tur, drömmar och fria associationer var olika vis att närma sig, olika angreppsmetoder, för e olika surrealisterna som de använde sig av för att ta sig in i det undermedvetna och där finna nycklar till sina konstverk och sin konst.

Surrealismen blev en slags global rörelse och även om inga kanske riktigt förstod vad de höll på med och tyckte kanske att det verkade flummigt så blev nog många imponerade av deras märkliga konst, även om inte så många kanske förstod vad den betydde. Kanske betydde den ingenting utan var mest en metod att vara svår för att få mer uppmärksamhet som konstnär? Vem vet? Konsten är ju fri och så även tolkningen av konsten och konstnärernas intentioner.

Olika internationella grupper växte i varje fall fram och konstnärer fortsätter att finna inspiration från den surrealistiska konsten och konströrelsen även nu under 2000-talet.

feather-magazine