Mode möter konst

Mode och konst har länge hängt ihop och det beror inte minst på att mycket kreativa hjärnor ligger bakom båda två. Världens mest kända designers hämtar ofta inspiration från konstverk och många konstnärer ser nya visioner i modet.

Det som förenar alla kreativa människor är deras behov av att uttrycka sig och det är något som ofta visar sig redan under barndomen. Barn brukar visa sina preferenser vad gäller musik, kläder och mat när de ännu är mycket små och som förälder är det därför viktigt att vara lyhörd för det. Genom att tillsammans välja snygga och kul plagg från till exempel kidsbrandstore.se så ger man barnet en egen röst, och tillåter det att visa sin personlighet. Det spelar ingen roll om man själv kanske hade föredragit andra val; genom att ge barnet möjligheten att välja uppmuntrar man självständighet och självförtroende.

Är mode verkligen konst?

Kritiker mot tanken att

mode och konst hör ihop pekar ofta på att mode handlar mer om kommers och människans praktiska behov att klä sig än en verklig uttrycksform. Och visst ligger det en viss sanning i det. T-tröjan uppkom till exempel från ett behov hos soldater och atleter att röra sig fritt. Vad man däremot glömmer i resonemanget är att själva utformningen av ett nytt plagg bottnar i ren och skär kreativitet, och att de flesta människor väljer att klä sig på ett visst sätt för att reflektera sin personlighet och livsinställning.

Det har blivit alltmer acceptabelt att likställa mode med konst och det är knappast någon tillfällighet att många av världens största designers nu ställs ut i respekterade museer och konstgallerier. Ett exempel är Moderna Museets utställning fashination som behandlar frågan genom att bland annat visa designers som Alexander McQueens fantastiska och visionära kreationer. Men den pekar även på hur många modehus och -skapare, som Benetton och Karl Lagerfeldt, främjat konsten genom att anlita fotografer och konstnärer, liksom att ha egna konstgallerier. Ett av världens största museer, amerikanska

Metropolitan Museum of Art ligger idag bakom stora modevisningar och man har dessutom en enorm, permanent utställning med över 33 000 historiska dräkter och kostymer

som visar hur modet förändrats genom tiderna.

Debatten om mode och konst kommer sannerligen att pågå i evigheter och åsikterna skiljer sig år även om hur man definierar vardera uttryck. Man bör inte glömma att flera av jordens stora konstverk faktiskt var beställningsverk och genier som Leonardo da Vinci ansåg målandet som ett nödvändigt ont för att betala hyran. Hade han inte behövt pengarna kanske vi inte hade haft mästerverk som Mona Lisa idag, så man bör inte vara för kvick med att fnysa åt den ekonomiska aspekten när det kommer till mode. Till sist är det upp till var och en att bestämma hur man vill betrakta relationen!

feather-magazine